Hur kan grönt stål bidra till att minska klimatförändringarna?

Stålproduktion är en stor källa till koldioxidutsläpp. Men här finns också stora möjligheter, inte bara i framtiden utan här och nu. Hur kan grönt stål bidra till att minska koldioxidutsläppen, och därmed klimatförändringarna? Fortsätt läsa om hur vi på Forssells Smide ser på saken.

Så produceras grönt stål

Vid produktionen av grönt stål använder man el och bränslen från icke-fossila källor. Jämfört med vanlig stålproduktion så minskar utsläppen av växthusgaser. En inte helt obetydande insats med tanke på hur mycket energi som går åt till att producera stål. Globalt sett så står stålproduktionen för ungefär sju procent av alla växthusutsläpp. Jämför då med grönt stål  ​​– en process som skapar i princip noll CO2-utsläpp. Samtidigt ökar den globala efterfrågan på stål. Det är inte så konstigt att utfasningen av fossila bränslen i just denna industri är ett globalt mål.

Framförallt är det kol och koks som används i traditionella, masugnsbaserade syrgasugnar.

Läs mer om grönt stål

Grönt material i stålet

En annan aspekt av grönt stål är materialet.

Forssells Smide har valt att införskaffa det koldioxidneutrala stålet från Chalibria för att främja en mer hållbar stålproduktion. Tillverkaren AFV Beltrame använder enbart återvunnet skrot i sin stålproduktion och driver sina produktionsanläggningar med ljusbågsugnar som är betydligt mer miljövänliga än de traditionella masugnarna, vilka är kända för sina höga koldioxidutsläpp. Detta innebär att Beltrame redan ligger under genomsnittet för stålindustrins CO2-utsläpp. Vad som särskiljer Chalibria är att Beltrame klimatkompenserar för eventuella resterande CO2-utsläpp genom att investera i kolkrediter i särskilda miljöprojekt.

Alternativa bränslen som sänker utsläppen

Genom att anpassa reduktionsprocessen efter tillgången på vätgas och fossilfri el kan en blandning av vätgas och naturgas användas för att ytterligare minska CO2-utsläppen jämfört med traditionell ståltillverkning.

Grönt stål från Forssells smide

I takt med att efterfrågan på stål ökar så ökar även kraven på att sänka koldioxidutsläppen från produktionen. Som ett led i den gröna omställningen erbjuder Forssells Smide grönt stål producerat av bland andra LKAB i samarbete med SSAB och Vattenfall. Forssells Smide erbjuder det CO2-neutrala stålet Chalibria.

Läs mer om Grönt stål.